Kuře Šehrezáda

21. září 2013 v 15:50 | Lennroe |  Sepraná inspirace
No fakt to není pohádka, ale recept. Po prvním týdnu na koleji jsem přijela udělat radost své mamince a zajela jsem si na dva dny domů. A k sobotnímu obědu jsem uvařila specialitu, kterou jsem si vymyslela během nákupu. A protože operace se zdařila a dokonce i pacient přežil, cítím jako svou povinst vypustit tento recept do světa. Nevěděla jsme jak to pojmenovat, protože chuť se mi zdála taková orientální a vypisovat, co všechno to zahrnuje, se mi nechtělo, nemám ráda dlouhé titulky, které člověku něco řeknou, lepší jsou nicneříkající. Maminka navrhovala Kuře Chánov, což bylo rozhodně trefné, ale někdo by v tom mohl hledat něaký podtext a přitom to rozhodně nijak nesouvisí s tím, že kuře na červeném víně je trochu tmavší. Ne rozhodně to s tím nemá nic společného.
Takže děcka, dneska si uvaříme kuře na víně s batáty a čokoládovou omáčkou dle mého nápadu a realizace a pomerančový salát s fenyklem podle receptu mého italského šéfa. Protože jsme všera nevěděli, co budeme vařit, začneme tím, že si naložíme kuře. Je to sice barbarství, ale nemáme čas, takže si mírně naklepeme dva kuřecí řízky (stehení, prsní, je to jedno, stehení jsou šťavnatější s prsními je míň práce). Naklepou se jen tak, aby se neřeklo, ne jako na šnicly. Osolíme, dáme do hlubokého talíře, proložíme trochou nakrájeného česneku a rozmarýnem, zalijeme olejem a strčíme thruba na půl hodinky do ledničky. Mezitím máme čas na salát, brambory a omáčku. Batáty oloupeme a vcelku je hodíme do vody a asi deset minut necháme vařit. Vychází to tak asi jeden střední dvacetidekový batát na osobu. Nemusí být úplně do měkka. K bublání a měknutí asistenci nepotřebují, takže následuje salát. Oloupeme dva pomeranče (lepší jsou tvrdší) a nakrájíme je na plátky, tak aby měly takovou tu hvězdičku, jelikož si přece potrpíme na estetiku. Umyjeme fenykl a nakrájíme ho natenko, prostředky vyndáme a smícháme s pomeranči. Zalijeme olivovým olejem, přidáme trochu bílého pepře, promícháme a dáme vychladit.
Na omáčku potřebujeme menší tabulku hořké čokolády, červené víno a chilli. Co se týlá čokolády, poučila jsem se, že se nevyplatí šetřit, měla by mít tak 75%, určitě ne míň než 60%, jinak je moc sladká. Naláme se do hrnečku, přidá se kousek másla a strčí se rozpustit do vodní lázně. Když je čokoláda jakž takž rozeklá, přilévá se postupně zhruba decka červeného, radši suchého a nakonec trocha chilli, podle chuti a podle toho jaké grády vaše chilli má. Může to být i trocha černého nebo cayenského pepře. Omáčka se pak nechá mírně nahřívat a občas se zamíchá, aby se z vína vypařil alkohol.
No a v téhle chvíli už by kuře moholo být jakž takž naložené, takže se rozpálí pánvička, česnek a romarím se vyndá a kuře i s olejem se vyklopí na pánvičku. Jakmile na povrchu zezlátne, ztlumí se plotna, kuře se podlije trochou vína a trochou vody a nechá se dusit (pod pokličkou, víme?). Batáty se vyloví, zchladí, nakrájí na plátky a spolus kusem rozmarínu (může to být klidně ten z kuřete) se hodí k masu. Dolije se zbytek vína a tak lžíce worchestru a nechá se ještě tak čtvrthodinky (maximálně) dusit na střední plamen.
Největší fofr je to ve chvíli, kdy ne hodně rozpálenou pánvičku házíte kuře (musí být rozpálená na maximum a úplně suchá, protože kuře se potřebuje zatáhnout, aby se úplně nevysušilo), proto se musí počítat s tím, že se bude trochu přichytávat než dojde na podlévání a protože se zároveň musí nakrájet batáty a míchat omáčka a v kuchyni se vám pořád někdo motá a musíte průběžně bojovat s bordelem, je to skoro sport (pro případ, že hubnete, můžete si to započítat do pohybu). Na obracení masa prosím, prosím, nepoužívejte vidličku, vůbec do nej nepíchejte, ono se za těch 20, 25 minut fakt udělat stihne a píchat do masa na pánvi je osmý smrtelný hřích, kdybyste to nevěděli (a neoponujte mi, že to dělá každý, já to vím, proto to říkám).
Nakonec vypneme sporák, prostřeme, Naložíme každému kus masa a pár batátů a zalijeme čokoládovou omáčkou (raději spíš po straně , aby si každý mohl namočit, jak chce. Vytáhneme z lednice salát, uděláme si červený střik (nebo si dáme vineu, když řídíme) a dobrou chuť.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 21. září 2013 v 16:46 | Reagovat

Což o to, vypadá to lákavě. Ale prý teď cpou do kuřat antibiotika a na ty by se nemělo pít, tak nevím...

2 Lennroe Lennroe | 21. září 2013 v 17:00 | Reagovat

[1]: v poradně pana Babici mi řekli, že ”když nemáte kuře, tak tam dejte psa nebo jiný zvíře a kečup”

3 superblog123 superblog123 | Web | 21. září 2013 v 19:11 | Reagovat

Skvelý recept...inak ten 1.koment...myslím,že kurence,do ktorých boli napchané antibiotika sú už z trhu stiahnuté... ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama